Unul din trei cumpărători online deţine un smartphone

Bucureşti, 7 noiembrie 2011 – 14% dintre deţinătorii de telefoane mobile din Europa Centrală şi de Est deţin un smartphone. La o privire mai atentă, cea mai mare incidenţă a deţinătorilor de smartphone este întâlnită în Slovenia, Turcia şi Lituania, în timp ce în ţări precum Slovacia, Ucraina şi România procentul deţinătorilor de astfel de modele este modest. Accesarea internetului de pe telefonul mobil pare a fi proporţională cu incidenţa telefoanelor inteligente. Acest grup progresiv de consumatori stârneşte interesul retailerilor, deoarece deţinătorii de telefoane inteligente reprezintă 31% dintre persoanele care fac cumpărături online. Acestea sunt principalele concluzii ale CEE Telco Industry Report 2011, un studiu internaţional derulat în 15 ţări din Europa Centrală şi de Est, pe un eşantion total de peste 15,000 respondenţi.

Smartphone-urile sunt departe de a fi exclusiv destinate bărbaţilor

Numărul bărbaţilor care deţin telefoane inteligente depăşeşte cu puţin (3%) numărul femeilor. Totuşi, aceasta nu înseamnă că aceste gadget-uri sunt preponderent destinate bărbaţilor. În ţări precum Lituania, Letonia şi Rusia, proporţia bărbaţilor şi a femeilor care deţin smartphone-uri este comparabilă. Totuşi, în Slovenia şi în Cehia, telefoanele inteligente sunt mai degrabă deţinute de bărbaţi.

Deţinătorii de smartphone – un target progresiv

Deţinătorii de telefoane inteligente reprezintă un target atractiv pentru industria publicităţii, deoarece probabilitatea de a-i atinge prin publicitatea online este considerabil mai mare în comparaţie cu deţinătorii de telefoane clasice. În contrast cu aceştia, deţinătorii de smartphone sunt mai activi în accesarea internetului de pe telefonul mobil şi prezintă un interes mai mare faţă de serviciile online, cum ar fi cumpărăturile online sau internet banking. Totodată, 75% dintre deţinătorii de smartphone din regiunea Europei Centrale şi de Est accesează reţelele sociale pentru a comunica cu alte persoane.

În general, mai puţin de 20% dintre utilizatorii de internet din această regiune a Europei fac cumpărături online. În Cehia, unde achiziţiile online sunt cele mai populare comparativ cu restul regiunii, 54% din populaţia online caută chilipiruri. Slovacia şi Slovenia sunt de asemenea lideri în regiune în privinţa cumpărăturilor online. În acelaşi timp, există loc de dezvoltare pe această zonă in ţări precum Turcia, Ucraina şi Kazahstan, ţări cu o utilizare timidă a cumpărăturilor online.

Despre GfK CEE Telco Industry Report 2011

Studiul oferă informaţii cu privire la utilizarea serviciilor de telefonie fixă şi mobilă în Europa Centrală şi de Est. Raportul include de asemenea detalii cu privire la mărcile de telefoane de succes în regiune, despre locurile de accesare şi frecvenţa de utilizare a internetului mobil, dar şi informaţii cu privire la utilizarea serviciilor online, cum ar fi online banking, online shopping, reţelele sociale. Studiul mai analizează cheltuielile cu pachetele de servicii telecom oferite de furnizorii locali.

Metodologie

Studiul a fost derulat pe un eşantion de 15,000 de respondenţi din 15 ţări: Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia şi Ucraina. Interviurile au fost realizate în perioada mai – iulie 2011, iar rezultatele sunt reprezentative la nivel naţional pentru fiecare ţară participantă.

Grupul GfK

Grupul GfK oferă cunoştinţele fundamentale de care industria, comerţul cu amănuntul, firmele de servicii şi mass-media au nevoie pentru a lua decizii privind piaţa. El asigură o gamă completă de servicii de informare şi consultanţă în următoarele trei sectoare de activitate: Custom Research, Retail and Technology şi Media. Organizaţia de cercetare a pieţei – numărul 4 în lume – îşi desfăşoară activitatea în peste 100 de ţări, având peste 11.000 de salariaţi. În anul 2010, vânzările Grupului GfK s-au ridicat la 1,29 miliarde de euro. Pentru informaţii adiţionale, vizitaţi-ne site-ul Web: www.gfk.com. Urmăriţi-ne pe Twitter: www.twitter.com/gfk_group.