Gastronomia românească, din ce în ce mai apreciata la nivel internațional, este foarte variată și un meniu tradițional se schimbă de la o regiune la alta. Află din acest articol care sunt cele mai cunoscute și gustoase mâncăruri tradiționale românești.
Sarmale
Cu siguranța vedeta printre preparatele tipic românești. Va fi probabil primul sfat dacă să întrebați un român care este felul de mâncare tipic local. Mult iubit de români, în trecut se găsea pe masa la nuntă, prânzurile de Craciun sau Paste și în general la toate evenimentele importante.
Paradoxul acestui preparat românesc foarte popular este că versiuni similare se găsesc și în unele țări balcanice, dar evident că varianta românească iese pe primul loc.
Mititei
Nu este un kebab, nu este un burger dar va fi un gust total nou. Un amestec de carne tocata la gratar, cel mai adesea porc, în diverse combinatii cu oaie sau vițel. Foarte bogat în condimente, fiecare are propria sa reteta secreta. Nu le comanda în restaurante de lux pentru că chiar dacă le vei găsi va fi o experiență dezamăgitoare.
Este o mâncare de stradă, iar pentru a găsi cei mai buni mici trebuie să urmărești norii de fum și parfum din apropierea piețelor aglomerate ale orașelor. Neapărat trebuie sa fie însoțite și de mustar si se potrivesc foarte bine cu berea rece.
Papanași
Probabil cel mai popular desert tipic românesc vreodată, este un spectacol! Când te uiți la el, arată ca un vulcan delicios asemănător unei gogoși, dar aluatul este diferit și conține brânză asemănătoare cu ricotta.
Deasupra se acoperă cu o smântână albă, care de fapt este smântână (nu vă lăsați păcăliți, smântâna românească este foarte bună), și cu o dulceață delicioasă de afine sălbatice, care se găsește din belșug în România.
Salata de boeuf
Este un aperitiv tipic din România și Moldova, de obicei preparat și servit în perioada sarbatorilor si ocaziilor speciale. Este o combinație de carne de vită mărunțită (uneori pui sau curcan) și legume, toate acoperite cu maioneză și îmbogățite cu murături.
Concluzie
Mâncărurile românești sunt renumite și apreciate la nivel internațional, gastronomia țării este foarte variată și rețetele se schimbă de la o regiune la alta. Simplitatea bucătăriei românești se reflectă foarte mult în deserturile sale tipice, cunoscute și apreciate și în restul Europei.
Istoria bucătăriei românești este, desigur, împletită cu istoria țării și rezultatul amplasării ei geografice. Situată la răscrucea dintre Occident și Est, bucătăria românească este o sinteză între Balcani și Europa Centrală, fără ca aceasta să însemne că nu există elemente de autenticitate.