Top 3 castele din România pe care trebuie să le vizitezi

România este o țară cu o istorie extrem de plină de evenimente. Originare de pe solul provinciei romane Dacia, influențele slave, maghiare și germane au devenit vizibile în această parte a sud-estului Europei de-a lungul secolelor. În România s-au construit palate și castele magnifice. Hai să descoperim top 5 castele din România pe care trebuie să le vizitezi.

1. Castelul Peleș și Castelul Pelișor

Sinaia din Carpații Meridionali a fost întotdeauna o stațiune populară și o stațiune de sporturi de iarnă în Carpații Meridionali, situată la aproximativ 130 de kilometri nord de București. Regii români au apreciat și atmosfera plăcută a locului.

Regele Carol I a făcut ca Castelul Peleș să-și construiască chiar în afara ei și a acționat, de asemenea, ca constructor pentru Castelul Pelișor învecinat, care era destinat moștenitorului cuplului tronului. Ambele clădiri, cu elementele lor pe jumătate din cherestea, sunt în stilul tipic „Hohenzollern” și sunt lucrări caracteristice de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

2. Castelul Bran

Castelul a fost inspirația lui Bram Stoker pentru romanul Dracula, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de Castelul „Dracula”. Legătura cu Dracula nu este dovedită istoric. Ruinele castelului Poenari la aproximativ 130 de kilometri vest de Bran, un castel medieval pe un deal care se așează uluitor pe o creastă stâncoasă îngustă în mijlocul pădurilor, ar avea o pretenție mult mai bună la acest lucru. Nu numai că atmosfera locului se potrivește mult mai bine, castelul a servit de fapt drept reședința lui Vlad Dracul, Prințul Țării Românești, care a fost modelul contelui Dracula.

Castelul Bran a fost dăruit Reginei Maria a României Mari de către Consiliul Local Brașov în semn de recunoștință pentru rolul său în Marea Unire din 1918 și a devenit reședința ei preferată. Avea o semnificație specială, dovadă fiind prezența temporară a inimii ei în pereții ei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Principesa Ileana, care a moștenit castelul de la mama ei, Regina Maria, s-a întors în România și a transformat Bran într-un refugiu pentru victimele războiului.

3. Castelul Corvinilor

Situat în regiunea istorică a Transilvaniei, Castelul Corvinilor este o cetate impresionantă ce întruchipează grandoarea arhitecturii gotice. Această fortăreață impunătoare, cunoscută și sub numele de Castelul Hunyadi sau Castelul Hunedoara, este bogată în istorie și folclor și este o destinație fascinantă pentru călătorii care doresc să descopere trecutul României.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de familia Hunyadi și a servit atât ca fortăreață militară, cât și ca reședință magnifică pentru nobilimea maghiară. Zidurile sale impunătoare de piatră, turnurile fortificate și impresionantul pod mobil transmit un sentiment de splendoare medievală, transportând vizitatorii înapoi într-o vreme a cavalerilor, regilor și feudalilor.

La intrarea în zidurile Castelului Corvinilor, vizitatorii întâlnesc un labirint de curți, săli și camere, fiecare decorată cu fresce ornamentate și embleme heraldice. Printre punctele de atracție se numără Sala Cavalerilor, impresionantul Turn Capistrano și camera de tortură, care mărturisesc secole de istorie și intrigi.

Concluzie

Fie ca vrei sa descoperi activități în aer liber, cultura, legende sau arhitectura – România are ceva de oferit pentru fiecare gust. Castelele din România nu sunt doar monumente istorice, ci și povești vii care ne duc înapoi în timp. De la Castelul Peleș și Castelul Bran, cu legenda Dracula, la Castelul Corvinilor din Transilvania, aceste clădiri impresionante sunt mărturii ale trecutului bogat al țării.